La Formació d'esters i amides dels àcids grassos naturals com un mecanisme per explicar els seus efectes en la salut humana

  1. PASTOR BOSCH, ANTONI
Dirixida por:
  1. Rafael de la Torre Fornell Director

Universidade de defensa: Universitat Autònoma de Barcelona

Fecha de defensa: 03 de febreiro de 2016

Tribunal:
  1. Olga Valverde Granados Presidente/a
  2. Alberto Goday Arno Secretario/a
  3. Jesús Joglar Tamargo Vogal

Tipo: Tese

Teseo: 399156 DIALNET lock_openDDD editor

Resumo

Els effectes dels cannabinoids en la gana en humans es coneixen desde l¿antiguitat. Les experiències dels consumidors moderns de cannabis descriuen un augment en les propietats sen-sorials i hedòniques del menjar, que els porta a un consum impulsiu de menjar saborós. Aquests efectes són deguts a l¿activació per delta9-tetrahidrocannabinol (THC), el principal component psicoactiu present en la resina de la planta de marihuana, dels receptors de cannabinoids del cer-vell. Els lligands endògens dels receptors cannabinoids s¿anomenen endocannabinoids (eCBs), els més coneguts són 2-arachidonoyl glycerol (2-AG) i N-arachidonoylethanolamine (AEA o anan-damida). 2-AG i AEA son esters o amides derivats d¿àcid araquidònic, que pertanyen respectiva-ment, a dues families de compostos lipidics cannabimimetics, els 2-monoacilglicerols (2-MG) i les N-aciletanolamines (NAE), que són derivats de tots els acids grassos naturals de cadena llarga. El sistema endocannabinoid té un paper clau en la regulació homeostàtica i hedònica de l´ingesta de menjar. L´expressió elevada de receptors cannabinoids en arees del cervell que regulen no només la gana sinó també el dolor, l´emoció, la cognició i les funcions motores resalten el paper que ju-guen els eCBs en molts processos fisiopatològics. El sistema endocannabinoid està excessiva-ment activat en l´obesitat. Recenment, s´ha demostrat que el sistema endocannabinoid estimula la ingesta de menjar en ratolins mitjançant un augment en la capacitat de detecció olfactiva. Un augment en l´index de massa corporal (BMI) s´ha associat a dèficits en la capacitat olfactiva en humans. Aquestes investigacions suggereixen una possible interacció entre el sistema endocan-nabinoid, l´olfacte i l´obesitat. ECBs i cannabimimetics s´estan evaluant en l´actualitat com a bio-marcadors d´una serie de condicions fisiopatològiques. El fet que les concentracions de eCBs en matrius biològiques no són intercambiables entre laboratoris, limita la seva utilitat per recerca clini-ca i translacional. Per superar aquests problemes els investigadors han de prendre una serie de mesures en l´obtenció de la mostra, la preservació, el processament i l´anàlisi. La generació arte-factual de 2-MG en plasma, la isomerització química de 2-MG i la generació artefactual de NAE en sang són alguns dels reptes a superar. Els objectius principals d´aquesta tesi són i) desenvolupar i validar metodologia analitica per quantificar eCBs i cannabimimètics en plasma humà per utilitzar com a biomarcadors en estudis clinics i translacionals; ii) evaluar la interacció entre el sistema endocannabinoide, la capacitat olfactiva i la obesitat. En la primer part d´aquesta tesi s´ha validat un mètode analític per la determinació d´una serie de 2-MG i NAE en plasma i on s´han superat i/o controlat la major part de factors que contribueixen a la variabilitat en la quantificació de eCBs i compostos relacionats. La troballa més important és que la generació artefactual de 2-MG en plasma es pot controlar utilitzant l´inhibidor de lipases Orlistat. En la segona part d´aquesta tesi s´ha evaluat la funció olfactiva i s´han mesurat les concentracions plasmàtiques d´eCBs i canna-bimimetics en un estudi observacional de 161 dones amb un rang de BMI desde infra-pes a obesi-tat mòrbida. Els resultats principals d´aquest estudi mostren que les persones amb obesitat tenen una menor capacitat olfactiva que les persones no obeses i que concentracions plasmàtiques ele-vades de 2-AG estan associades a una menor capacitat olfactiva. Confirmant estudis anteriors, les concentracions elevades de 2-AG estan associades a un BMI elevat i a obesitat.